مقامهای محلی طالبان در پنجشیر خانههای برخی از مقامها و سیاستمداران حکومت پیشین افغانستان را تصاحب کردهاند و از این خانهها بهعنوان قرارگاه یا زندان و مهمانخانه استفاده میکنند.
یک منبع آگاه در پنجشیر به ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان خانههای مارشال محمد قسیم فهیم (در شهرستان خنج)، امرالله صالح، معاون پیشین ریاستجمهوری، فضل احمد معنوی، وزیر عدلیه (دادگستری) پیشین (در شهرستان رخه)، مهندس عارف سروری (در عنابه)، رئیس داوود، یکی از مقامهای پیشین امنیت ملی (در سفید چهر)، حاجی زلمی، نماینده پیشین پارلمان در پریان، ژنرال ظاهر ظاهر، و خانه فرمانده پیشین پلیس کابل (در منطقه پاراخ) را غصب کردهاند.
این منبع گفت که طالبان خانه امرالله صالح در بازارک را به قرارگاه نظامی بدل کردهاند.
نیروهای طالبان بخشهایی از خانه ظاهر اغبر، سفیر افغانستان در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، و خانه فضل احمد معنوی را نیز آتش زدهاند.
برخی از افرادی که طالبان خانههایشان در پنجشیر را غصب کردهاند عضو یا حامی جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود، فرزند احمد شاه مسعود (قهرمان ملی افغانستان)، هستند. طالبان از گسترش مقاومت مسلحانه در پنجشیر و استانهای با اکثریت غیرپشتون نگراناند و به همین علت میکوشند با تصاحب املاک مقامهای پیشین و شخصیتهای اثرگذار به آنها فشار وارد کنند که در جبهههای نظامی شرکت نکنند.
طالبان افزون بر پنجشیر، در کابل و استانهای دیگر نیز خانههای برخی از مقامهای حکومت پیشین و سیاستمداران را تصاحب کردهاند و از آن بهعنوان مهمانخانه یا قرارگاه نظامی استفاده میکنند. با وجود این، حکومت طالبان ادعا میکند که املاک همه شهروندان افغانستان از تعرض مصون است و غصب نخواهد شد.
طالبان بخشی از خانههای غیرنظامیان در پنجشیر را نیز تصاحب کردهاند. منابع مردمی به ایندیپندنت فارسی گفتند که شماری از خانههای غیرنظامیان، از مسیر خیابان اصلی پنجشیر از دالان سنگ تا پریان، در اختیار طالبان قرار گرفته است. این منابع گفتند که طالبان برخی خانههای دیگر را نیز، از منطقه دوآب تا شهرستانهای دره و آبشار، تصاحب کردهاند. مشخص نیست که در پنجشیر و شهرستانهای آن چه تعداد از خانههای غیرنظامیان در اختیار طالبان قرار گرفته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فاروق علیم، حقوقدان، به ایندیپندنت فارسی گفت که روند تخلیه خانهها به اجبار طالبان از زمان تسلط طالبان بر پنجشیر تا امروز ادامه دارد.
او افزود: «افراد طالبان خانوادههای زیادی را از این ولایت [استان] از خانههایشان کوچ دادهاند. خانوادههای جنگجویان خود را جابهجا کردهاند. طالبان بیشتر در صدد تخلیه خانههاییاند که بهصورت کامل و اساسی اعمار [ساخته] شدهاند.»
او گفت که از ترس طالبان، شماری از ساکنان پنجشیر مجبور به کوچ اجباری شدهاند و طالبان از خانههای آنها برای پیشبرد هدفهایشان استفاده میکنند.
او افزود: «محدودیتهای گسترده طالبان در پنجشیر، غصب املاک مردم ، آزار، اذیت و شکنجه مردم، ساکنان محل را به ستوه آورده است و این استان را به زندانی بزرگ برای شهروندان بومی تبدیل کرده است.»
خانه حمید خراسانی، مامور امنیت پیشین پلیس طالبان در پنجشیر، نیز در اختیار مولوی مسافر، فرمانده ارتش طالبان، قرار دارد. منابع آگاه به ایندیپندنت فارسی گفتند که خانه حمید خراسانی در منطقه تاواخ در شهرستان عنابه است.
حمید خراسانی از افراد جنجالی طالبان در پنجشیر است. پس از روی کار آمدن دوباره حکومت طالبان، او مدتی مامور امنیت پلیس طالبان در پنجشیر بود. او مدتی بعد از کارش برکنار شد، اما در پنجشیر ماند و نیروهای مسلح در اختیار داشت. او پس از چند ماه زندگی در انزوا و خانهنشینی، در فروردین امسال فرماندار شهرستان احمدآباد در استان پکتیا شد، اما بار دیگر، پس از مدتی از کارش استعفا کرد.
طالبان پشتونتبار افزون بر اینکه خانه حمید خراسانی را تصاحب کردند، به او اجازه ورود به استان را نیز نمیدهند. حمید خراسانی تاجیکتبار است و در پنجشیر متولد شده است.
منابع مردمی در پنجشیر به ایندیپندنت فارسی گفتند که در اثر حضور گسترده نیروهای طالبان و تسلیحات نظامیشان در پنجشیر، این استان حالت نظامی به خود گرفته است و تصور نمیشود که طالبان به این زودیها از حضور نظامیشان بکاهند. این منابع ادعا کردند که بخشی از نیروهای طالبان در خانههای مقامهای پیشین و سیاستمداران ساکناند و از این خانهها برای رسیدن به هدفهای نظامی استفاده میشود.
این منابع گفتند که طالبان در برخی از این خانهها زندان شخصی دارند و ساکنان پنجشیر را در آنجا حبس و شکنجه میکنند.
طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی (دهه ۱۳۷۰) نیز در بخشهای زیادی از قلمرو افغانستان حکومت داشتند، اما با لشکرکشیهای متعدد نتوانستند پنجشیر را از نیروهای وابسته به احمد شاه مسعود (قهرمان ملی افغانستان) بگیرند.
طالبان در این دوره از حکومتشان نیز هراس دارند که بار دیگر پنجشیر به پایگاه مقاومت مسلحانه علیه آنها بدل شود و به همین دلیل، نیرو و تجهیزات زیادی به این استان گسیل کردهاند.